Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Assisi Szent Ferenc emléknapja október 4. - Mindszent hava - A missziók hónapja

„Áldott légy, Uram, és minden alkotásod”

Apja gazdag kereskedő volt Itáliában, Assisi nevű városban. Hősünket eredetileg Jánosnak hívták (Giovanni). Édesanyja azonban dél-francia területről származott, ezért a szülök így becézték fiukat: kis francia, vagyis: Francesco. Betegségből felgyógyulva elhagyta kényelmes életét, és a teljes szegénységben követte Krisztust. Komolyan vette Jézus szavait: ,,Ha tökéletes akarsz lenni, …. add el, amid van, az árát oszd szét a szegények között…” (Mt 19,21). Ferenc híres versében testvérnek nevezte a napot, a holdat, és a testi halált. Áldotta az Istent minden alkotásáért. 1226-ban halt meg.

Egy anekdota szerint történt, hogy maga mellé vette társát: menjünk prédikálni! Szó nélkül átgyalogoltak a városon. Társa értetlenül kérdezte: nem azt mondtad, hogy prédikálni fogunk? Ferenc ezt válaszolta: azzal prédikáltunk, ahogy átmentünk a városon!

Ferenc követői, a ferencesek a mi vidékünkön is jelen voltak: Gyulán a 15–16. században ferences rendház működött: templomukban temették el Mátyás király unokalányát, Corvin Erzsébetet. Az 1530-as években rövid ideig Gerlán is laktak ferencesek. Békéscsabán, Jaminában pedig kapucinus szerzetesek éltek a 20. század első felében.

https://www.magyarkurir.hu/hirek/a-het-verse-assisi-szent-ferenc-naphimnusz

https://csabaihazak.blog.hu/2016/02/11/a_gerlai_monostor

https://csabaihazak.blog.hu/2014/06/29/jezus_szive_katolikus_templom_es_kapucinus_rendhaz

 

Illusztráció: Giotto di Bondone festménye: Szent Ferenc a madaraknak prédikál.