Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Szent Lukács emléknapja, október 18. Mindszent hava-A missziók hónapja

„…az Isten országa közöttetek van.”

Evangéliumát egy bizonyos Teofilhoz intézett előszóval indítja. Hasonlóan indul az Apostolok cselekedetei is. A két munkát minden bizonnyal ugyanaz a személy írta. Pál apostol „kedves orvos”-nak nevezi egy Lukács nevű követőjét. (Kolosszeiekhez, 4:14)

A Lukács szerinti Evangélium elején Keresztelő János leendő apja, Zakariás illatáldozatot készül bemutatni. Az áldozatbemutatás témájáról jegyezhetjük meg, hogy Lukács jelképe a bika.

Az általa írt evangéliumot az „irgalmasság evangéliumának” is nevezik. Nála olvasható az irgalmas szamaritánus története. Lukács visszatérő fordulata, hogy két ember sorsát állítja egymással szembe: Az egyik világiasan gondolkodik. A másik vert helyzetben van, de alázatos, és a történet végére elnyeri Isten kegyelmét: ilyen a farizeus és a vámos, a gazdag ember és a koldus Lázár, a rideg testvér és a tékozló fiú valamint a bal és a jobb lator története.

Lukács evangéliumát líraiság hatja át, helyenként versbetéteket is alkalmaz: ilyen Szűz Mária hálaimája: „Lelkem magasztalja lelkem az Urat…” (Magnificat). Lukácsnál olvashatjuk Jézus születésének részletes leírását a pásztorok hódolatával, és ő ír arról is, hogy Jézus halálfélelmében vérrel verejtékezett. Ő hagyományozta ránk az emmauszi tanítványok történetét, akik a feltámadt Krisztussal találkoztak.

Jézus a Lukács szerinti evangéliumban hívja föl rá a figyelmet: „…az Isten országa közöttetek van.” (Lukács 17:21)

Illusztráció: Saint Riquier-i Evangélium (kicsivel 800 előttről)