Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Harangozó Imre előadása - Óh, kegyelmek édes kútfeje…augusztus 24.

A rádiófelvétel és a Csaba tv adásának linkjével

Az előadásról készült rádiófelvétel itt meghallgatható :

https://www.facebook.com/1813741607/videos/577922849904852/

A Csaba Tv műsorában a Nemzetközi Eucharisztikus kongresszusról, Harangozó Imre előadásáról és templomunkról láthatunk filmbejátszást:

https://www.facebook.com/watch/?v=623895775243975&ref=sharing

Harangozó Imre

Óh, kegyelmek édes kútfeje…

Az Oltriszentség tisztelete a néphagyományban.

Közreműködik:
Nemczov Anna
népdalénekes

Olyan közösségben születtem, ahol nagy tisztelete volt az Oltáriszentségnek – pontosabban bizonyos értelemben körülötte forgott az egész emberi élet. Amikor öreg plébánosunk Takácsy Dénes megkeresztelt pólyás babaként, nagymamám vagy keresztanyám hozzá érintett az oltárhoz. Egyszerűen fizikai kapcsolatba hoztak a szentségházban rejlő Krisztussal. Édesanyám az avatáskor a mise után a nap járásával megegyező irányban megkerülte velem az oltárt. Öntudatlanul, az ősi szokást követve jelezte, hogy a szüléssel járó szünet után –velem együtt – ismét belép az Oltáriszentség kegyelmi körébe.
Eleven gyermekkori emlékem, hogy a templom előtt elhaladva minden asszony keresztet vet, a férfiak pedig megemelik kalapjukat. Így köszöntik Isten házát és a benne rejlő szentségi Krisztust.
A Vele való személyes kapcsolatunkat meghatározták az újhold vasárnapi szentségimádások. Minden hónap első vasárnapján pompás, külsőségében is fölemelő, tömjénfüstös, mégis hihetetlenül bensőséges és személyes találkozások voltak ezek. Meghitt szóváltások alkalmai, ahol személyes hitté erősödött bennem a tanítás igazsága: az Eucharisztia egyszerre csúcs és forrás. Ezekhez a hónapkezdő alkalmakhoz kapcsolódik két templomi ének, melyet úgy tartunk számon, hogy azok szerzője Mánássy Pál néhai újkígyósi kántortanító és hogy azokat ma már csak Újkígyóson énekeljük.

Az Oltári Szentség földi trónusod,
Melyből szíved áldását osztogatod,
Óh, kegyelmek édes kútfeje,
Szívünket szívedbe zárd bele,
Egyesíts magaddal már itt e földön,
Jézus, áldva légy, most és mindörökkön…